Een onderneming opzetten in Nederland

Een onderneming opzetten in Nederland

Met vertrouwen uw onderneming opzetten

Als buitenlandse ondernemer kan het om meerdere om redenen interessant zijn om een onderneming te starten in Nederland. De eerste stap is het kiezen van de juiste ondernemingsvorm. Dit is een belangrijke beslissing met verstrekkende gevolgen voor uw aansprakelijkheid, belastingverplichtingen, verzekeringen en zeggenschap.

Personenvennootschappen versus rechtspersonen
Er zijn twee hoofdsoortenondernemingsvormen in Nederland: personenvennootschappen en rechtspersonen.
Personenvennootschappen hebben geen eigen juridische identiteit. Dit betekent dat de eigenaren van de onderneming persoonlijk aansprakelijk zijn voor de schulden van de onderneming.

Rechtspersonen hebben een eigen juridische identiteit, los van de eigenaren. Dit betekent dat de rechtspersoon aansprakelijk is voor de schulden van de onderneming, en niet de eigenaren. Maar let op: onder bepaalde omstandigheden kunnen de bestuurders in privé worden aangesproken.

Voorbeelden van beide ondernemingsvormen en hun belangrijkste kenmerken worden uiteengezet in het artikel over het starten van een bedrijf in Nederland.

Factoren die u moet overwegen bij het kiezen van een ondernemingsvorm

  • Aansprakelijkheid: Hoeveel risico wilt u nemen? Wilt u uw privévermogen beschermen?
  • Belastingverplichtingen: De verschillende ondernemingsvormen hebben verschillende belastingregimes.
  • Formaliteiten: sommige ondernemingsvormen vereisen meer formaliteiten dan andere. Te denken valt aan een minimumstartkapitaal en notariële akte van oprichting (statuten).
  • Groeiplannen: als u voornemens bent om snel op te schalen en/of de internationale markt te betreden, kies dan voor een ondernemingsvorm die flexibiliteit biedt en investeringsvriendelijk is.
  • Winstverwachting: verwacht u een jaarlijkse winst van meer of minder dan €150.000?
  • Zeggenschap: Hoeveel controle wilt u over de onderneming?

Wijzigen van ondernemingsvorm is mogelijk
Misschien heeft u al een ondernemingsvorm gekozen. Sommige ondernemingsvormen kunt u zelf veranderen. Voor andere ondernemingsvormen moet dit via de notaris. Uw Nederlandse bedrijfsvergunningen zijn vaak niet meer geldig als de ondernemingsvorm van uw bedrijf verandert. Uw vergunningen moet u omzetten.

Contracten van uw onderneming moeten op naam komen van de nieuwe ondernemingsvorm. Daarvoor neemt u contact op met andere partij bij het contract. Denk aan verzekeringen maar ook aan uw leveringscontracten (elektriciteit, gas en water). Beslis daarnaast of u voorraden en inventaris meeneemt. Voor het veranderen van het huurcontract van uw bedrijfspand heeft u toestemming nodig van de verhuurder.

Hulp bij het kiezen van de juiste ondernemingsvorm
Het is belangrijk om professioneel advies in te winnen voordat u een ondernemingsvorm kiest. Door de juiste ondernemingsvorm te kiezen, legt u een stevige basis voor uw succesvolle onderneming in Nederland. De gespecialiseerde advocaten van Heron Legal helpen u graag de beste keuze te maken voor uw specifieke situatie. Neem vrijblijvend contact op.

Lees onze artikelen

Er zijn nog geen artikelen over dit onderwerp gepubliceerd.
Bekijk alle artikelen