Een bedrijf oprichten in Nederland

Een bedrijf oprichten in Nederland

Solide advies voor een stevig fundament

Voor buitenlandse ondernemers lijkt het beginnen van een bedrijf in Nederland soms een doolhof. Dat hoeft niet. Met de goede begeleiding zet u niet alleen eenvoudig een onderneming op in Nederland, maar bespaart u ook kosten. Een efficiënte insteek zorgt ervoor dat u binnen vier weken operationeel kan zijn.

Kies een rechtsvorm
In Nederland zijn twee rechtsvormen te onderscheiden om ondernemingen daarin te kunnen drijven:

  1. personenvennootschappen;
  2. rechtspersonen.


Uitleg over personenvennootschappen
Er zijn verschillende rechtsvormen, zoals (i) de eenmanszaak, (ii) vennootschap onder firma of (iii) de maatschap. Alleen de eenmanszaak kan alleen worden opgericht. Zodra er een tweede ondernemer naast komt, spreekt men van een vennootschap onder firma of maatschap.

Om een personenvennootschap operationeel te laten zijn is het van belang om deze in te schrijven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel en een BTW-nummer aan te vragen.

Kies de juiste rechtspersoon
Naast de personenvennootschappen kent men ook rechtspersonen. Dit zijn aparte rechtsvormen die kwalificeren als zelfstandige drager van rechten en plichten zijn. In dit artikel lichten we twee belangrijke rechtspersonen uit:

  1. de besloten vennootschap (“BV”), de populairste rechtspersoon die in het dagelijks verkeer het meest wordt gebruikt. De BV beperkt de aansprakelijkheid en kent een flexibele structuur. Het minimum startkapitaal voor een BV bedraagt slechts €0,01.
  2. de naamloze vennootschap (“NV”). Deze variant wordt vaak gebruikt voor grotere bedrijven. Het startkapitaal voor een NV bedraagt €45.000.

Het belang van een notaris bij oprichten van een rechtspersoon
De oprichting van rechtspersonen in Nederland geschied door een notaris. Deze stelt de statuten van de BV of de NV op en bevatten de regels binnen de vennootschap. Denk hierbij aan:

  • hoeveel bestuurders moet de vennootschap benoemen;
  • op welke wijze worden aandelen overgedragen; of
  • wat zijn de voorwaarden om een aandeelhoudersvergadering bijeen te roepen en welke onderwerpen moeten in de aandeelhoudersvergadering worden behandeld.

De kamer van koophandel en het openen van bankrekeningen in Nederland
Net als bij de personenvennootschappenmoet de vennootschap worden ingeschreven in het handelsregister van de kamer van koophandel. Voorts moet de besloten vennootschap ook een bankrekening openen, zodat zakelijke transacties kunnen worden afgewikkeld. Voor buitenlandse ondernemers is het openen van een bankrekening in Nederland nog wel eens lastig. Vandaar dat de contacten van een goede juridische adviseur goed van pas kunnen komen om de buitenlandse ondernemer in Nederland te kunnen helpen.

Laat u adviseren over belangrijke Nederlandse vergunningen
Afhankelijk van de operationele activiteiten is het ook mogelijk dat de BV of de NV vergunningen moet aanvragen, alvorens operationeel te zijn. Hierbij kan men denken aan vergunningen van de Autoriteit Financiële Markten (“AFM”) of van De Nederlandse Bank (“DNB”). Ook hier kunnen goede juridische adviseurs u op efficiënte wijze er doorheen loodsen.

Wilt u een bedrijf opzetten in Nederland en is het voorkomen van onnodige vertragingen kosten belangrijk voor u? De ondernemingsrechtadvocaten van Heron Legal kunnen bogen op internationale ervaring en staan u graag bij. Neem daarom gerust contact op via e-mail.

Lees onze artikelen

Er zijn nog geen artikelen over dit onderwerp gepubliceerd.
Bekijk alle artikelen